Pravidelná preventívna deratizácia proti hlodavcom
Podľa § 12 ods. 2 zákona NR SR č.355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, jedným z opatrení na predchádzanie vzniku a šírenia prenosných ochorení je regulácia živočíšnych škodcov. Tieto opatrenia sú podľa ustanovení § 51 ods.1 písm. a), § 52 ods. 1 písm. a) a § 53 písm. a) uvedeného zákona vykonávajú všetky fyzické osoby – občania, fyzické osoby – podnikatelia, právnické osoby i obce.
Synantrópne myšovité hlodavce (potkany, myši) sú živočíšne škodce, ktoré disponujú vysokou reprodukčnou schopnosťou, pričom za vhodných podmienok často dochádza k ich premnoženiu – jednak v stavbách a infraštruktúre ľudských sídiel a jednak aj v priľahlých vonkajších priestoroch. Najmä v prípade ich premnoženia sa môžu stať významným prameňom alebo faktorom prenosu viacerých prenosných (=infekčných) ochorení ľudí i zvierat a z tohto dôvodu môžu predstavovať činiteľa ohrozujúceho verejné zdravie.
Aby premnoženiu hlodavcov predišlo – a tak sa dosiahla minimalizácia príslušného epidemiologického rizika v oblasti verejného zdravia – je potrebné pravidelne a celoplošne vykonávať opatrenia na reguláciu populácií uvedených živočíšnych škodcov.
Jediným efektívnym spôsobom regulácie populácií škodlivých hlodavcov je pravidelná celoplošná deratizácia vykonávaná najmenej dvakrát ročne biocídnymi prípravkami určenými a schválenými na tento účel.
Pri prevádzkach ktoré spadajú pod HCCP prevádzky (tam kde sa manipuluje s potravinami), je odporúčaný interval pravidelnej deratizácie medzi 4 až 12 krát ročne.
Rýchla rota vykonáva pravidelnú preventívnu deratizáciu pre všetkých typoch podnikania a priestorov:
Bytové domy, polyfunkčné budovy, ubytovacie zariadenia, (HORECA) Hotel Reštaurácie Kaviarne, Výrobné aj skladové prevádzky, Obchody, rôzne inštitúcie, objekty školských zariadení, zdravotnícke zariadenia, zariadenia sociálnych služieb, suterénne a pivničné priestory objektov, areály živočíšnej výroby, v areály potravinárskej výroby a prevádzky, sklady potravín a sklady ďalších komodít, skládky komunálneho odpadu ale i mestá a obce.
Pravidelná preventívna deratizácia ma hlavné dôvody pre:
- predídenie prenosu infekčných chorôb.
- majetkovým škodám (rozhryzená kabeláž, znehodnotenie potravín).